Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη, 30 Μαΐου 2013

Μικρά Αγγλία


<<Μικρά Αγγλία>> 
σε σκηνοθεσία: Παντελής Βούλγαρης
Η «Μικρά Αγγλία», η ταινία που θα δούμε τον ερχόμενο Νοέμβριο στις αίθουσες, διαδραματίζεται από το '30 έως το '50.

 Μιλά για καπετάνιους με διπλή ζωή, μια στην Ελλάδα και μια στην Αργεντινή. Για καπετάνισσες, όπως η Μίνα, που η μοναξιά τούς έχει μαυρίσει την ψυχή. Για χήρες ναυτικών που δεν τρώνε ψάρι, μήπως και το ψάρι αυτό έχει φάει τις σάρκες των δικών τους. Για συφιλιδικούς ναυτικούς, θαμώνες των οίκων ανοχής από λιμάνι σε λιμάνι, που κληροδοτούν το θανατηφόρο μικρόβιο στα παιδιά τους. Για καταδικασμένους έρωτες που θυσιάζονται στο βωμό του συμφέροντος.

Έναν τέτοιο έρωτα έχει για θέμα της η ταινία του Παντελή Βούλγαρη.

Αυτόν της όμορφης Όρσας Σαλταφέρου (Πηνελόπη Τσιλίκα) για τον Σπύρο Μαλταμπέ (Ανδρέας Κωνσταντίνου). Όμως η μάνα, η Μίνα, έχει άλλα σχέδια για τη θυγατέρα της. Την παντρεύει με τον Νίκο Βατοκούζη (Μάξιμος Μουμούρης), γιο ενός πλούσιου πλοιοκτήτη, χτυπημένου από τη σύφιλη. Πεισμωμένος ο Σπύρος, καταφέρνει να γίνει κι αυτός πλοιοκτήτης. Και η Μίνα (Ανέζα Παπαδοπούλου) τον δίνει στην άλλη της κόρη. Τη Μόσχα (Σοφία Κόκκαλη).
Τα γυρίσματα που παρακολουθήσαμε έγιναν στο παλιό λιμάνι. Δεκαετία του '30. Ο σκηνογράφος Αντώνης Δαγκλίδης και η ενδυματολόγος Γιούλα Ζωγιοπούλου έχουν κάνει εντυπωσιακή δουλειά. Τηλεγραφόξυλα, τσουβάλια, μπαούλα, μαδέρια. Κλουβιά με κουνελάκια. Κάστανα. Ξηροί καρποί και κόκκινα γλειφιτζούρια καρφιτσωμένα σε μια πατάτα. Μια μαρμάρινη προτομή. Εργάτες. Κυρίες της εποχής.

Για εβδομάδες η Άνδρος και οι κάτοικοί της έβαλαν τα καλά τους (της δεκαετίας του '30 συγκεκριμένα) για να φέρουν στην μεγάλη οθόνη το βιβλίο της Ιωάννας Καρυστιάνη, «Μικρά Αγγλία».

Η Σοφία Κόκκαλη, μια νέα ηθοποιός που επιβεβαιώνει τη φήμη του Βούλγαρη στην ανάδειξη νέων υποκριτικών ταλέντων. Κατά την ίδια, η Μόσχα είναι «ένα κορίτσι πολύ διαφορετικό από τα υπόλοιπα, γιατί θέλει να ξεφύγει από αυτή την κλειστή, καταπιεσμένη κοινωνία της Άνδρου όπου όλα είναι προδιαγεγραμμένα», όπως μας είπε η ίδια η ηθοποιός.


Σε ένα νησί της δεκαετίας του '30 που, όπως υπογραμμίζει αριστουργηματικά το βιβλίο της Καρυστιάνη, η ζωή των γυναικών διακρινόταν από τη μοναξιά και την αναμονή των ναυτικών συζύγων τους, η Μόσχα προσπαθεί να χαράξει τη δική της ρότα, απέναντι σε μια καθημερινότητα που της φαίνεται ασύλληπτη. «Θέλει να φύγει, να κάνει πράγματα δικά της, να ταξιδέψει. Ξεκινά με πολλά όνειρα, έχει όλη τη δύναμη και την όρεξη για κάτι παραπάνω, θέλει να τα αλλάξει όλα. Αλλά τελικά υπάρχουν πολλά μυστικά και ένα σύστημα γύρω της που την κάνει να καταλάβει ότι ζούσε ένα τεράστιο ψέμα.»

Τα γυρίσματα του έργου ξεκίνησαν τον Ιανουαρίου και θα τελειώσουν Ιουνίου 2013 και θα γίνουν όλα στην Άνδρο. Θα περιλαμβάνουν κλειστούς και ανοιχτούς χώρους. Θα λάβουν μέρος επαγγελματίες ηθοποιοί, αλλά και ερασιτέχνες. Το συνεργείο στην περίοδο της έντασης των γυρισμάτων αναμένεται να φτάσει τα 80 άτομα. Ανάμεσα στους κομπάρσους και αρκετοί κάτοικοι του νησιού, αλλά και παιδιά του Θεατρικού Ομίλου του νησιού μας. Την μουσική επιμελείται νεαρή μουσικός από την Άνδρο. Την χρηματοδότηση της ταινίας έχει αναλάβει ανδριώτης εφοπλιστής. Η Άνδρος γυρίζει μια νέα θετική σελίδα στη διαδρομή της ακόμα και μέσα σε αυτή τη δύσκολη εποχή. Γιατί η ζωή συνεχίζεται πέρα από τις δυσκολίες και τις κρίσεις…


Σκηνοθέτης: Παντελής Βούλγαρης
Σεναριογράφος: Ιωάννα Καρυστιάνη
Εκτέλεση Παραγωγής: Γιάννης Ιακωβίδης
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Σίμος Σαρκετζής
Σκηνογράφος: Αντώνης Δαγκλίδης
Ενδυματολόγος: Γιούλα Ζωϊοπούλου
Μουσική: Κατερίνα Πολεμη
Ηχολήπτης: Στέφανος Ευθυμίου
Make up: Εύη Ζαφειροπούλου
Hair stylist: Σωτήρης Πατεράκης
Μοντάζ: Τάκης Γιαννόπουλος
3D: Αντώνης Κοτζιάς

Πρωταγωνιστούν: Πηνελόπη Τσιλίκα (Ορσα), Σοφία Κόκκαλη (Μόσχα), Αννέζα Παπαδοπούλου (Μίνα), Βασίλης Βασιλάκης (Σαλταφέρος), Ανδρέας Κωνσταντίνου (Μαλταμπές), Μάξιμος Μουμούρης (Βατοκούζης), Χρήστος Καλαβρούζος (Αιμίλιος), Κατερίνα Αντωνακάκη (Αννεζιώ), Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη (Χαδούλαινα), Αγγελική Παπαθεμελή (Νανά), Κλέα Σαμαντά (Κατερίνα), Ζωή Λιανοστάθη (Εξαδακτύλου), Μιράντα Ζησιμοπούλου (Μαρί), Ιωάννα Πιατά (Κατίνα), Ρεγγίνα Λεβεδιάνου (Κική), Ειρήνη Ιγγλέση (γιαγιά Ορσα). 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου